Széchenyi 2020 elnyert pályázatok

A távhőszolgáltatás olyan közüzemi szolgáltatás, amely a felhasználóknak távhővezeték-hálózaton keresztül fűtést, illetve használati melegvíz-szolgáltatást biztosít.

A távhőszolgáltató alapvető feladata, hogy a felhasználók elvárásának, igényének megfelelő hőenergiát biztosítsa részükre.

A felhasználók elsősorban a saját igényeik kielégítését biztosító hőmennyiség tekintetében, míg a szolgáltató a felhasználó számára eljuttatandó hő elosztásának, szállításának, termelésének vonatkozásában érdekelt a hatékonyság növelésében. A szolgáltató érdeke továbbá a felhasználói elégedettség növelése és a rendszer veszteségeinek minimalizálása mellett, hogy a felhasználóknak kedvező lehetőséget biztosítson az igényeik kielégítéséhez szükséges energiával való jó gazdálkodásra.

Fentieknek megfelelően a MIHŐ Kft. folyamatosan fejleszti távhőrendszereit.

A projektben szereplő Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon hőellátása a projekt előtt földgáztüzelésű kazánokkal történt. A kazánok helyett közvetlenül a primer távhőrendszerre csatlakozó felhasználói hőközpontok kerültek kialakításra. Az új fogyasztó csatlakozásával a miskolci távhőrendszer kihasználása növekszik, ezáltal annak primer átalakítási tényezője is javul. A távhővezetéki elzáró szerelvények, illetve a hőközponti keringtető szivattyúk cseréjével a rendszer üzembiztonsága jelentősen növekszik, a karbantartási költség csökken, és ezen felül primer energia megtakarítás (hálózati hőveszteség) és villamos energia megtakarítás keletkezik.

A projekt célja az érintett létesítmény távhőre csatlakoztatása, az elavult műszaki berendezések korszerű, energia hatékony eszközökre történő cseréje, a nemzetgazdasági szintű tüzelőhő felhasználás és ÜHG kibocsátás csökkenés, a miskolci távhőrendszer kihasználásának fokozása, ezáltal a hatásfok javítása.