Széchenyi 2020 elnyert pályázatok

Miskolc belvárosában elhelyezkedő Miskolci Nemzeti Színház hőenergia ellátása a projekt megvalósítása előtt földgáztüzelésű kazánokról volt biztosítva, melyek műszaki állapota jelentősen leromlott, teljes körű felújításuk vált volna szükségessé. Az intézmény vezetésével és a tulajdonos Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával történt tárgyalások eredményeként a kazánház felújítása helyett a korszerű, 50% feletti megújuló részaránnyal rendelkező távhőszolgáltatásra történő csatlakozással lett az intézmény hőenergia ellátása biztosítva.

Miskolc Kenderföldi hőkörzetben Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egy új orvosi rendelő építését valósította meg, melynek hőenergia ellátását a városi távhőhálózatról biztosítja.

Miskolc bulgárföldi hőkörzetben a DVTK Kosárlabda Kft. egy új multifunkciós csarnokot létesített, mely hőenergia ellátása szintén a városi távhőhálózatról biztosított. Az új fogyasztó csatlakozásával, a távhővezeték hálózat bővülésével a hőellátását biztosító Bulgárföldi kazánházban üzemelő téli keringtető szivattyúk emelőmagassága nem megfelelő a bővített rendszer keringetésének biztosítására, ezért cseréjük vált szükségessé.

A három új fogyasztó csatlakozásával bővül a távhőrendszer, ezzel megnövekszik a primer távhőhálózat keringetési munkája, azonban a színház épülete gázkazán helyett a távhőrendszerről lett ellátva, valamint az újonnan épülő Orvosi rendelő és DVTK Multifunkciós csarnok is a távhőrendszerre csatlakozott önálló gázkazános ellátás helyett. Az új fogyasztók távhőre csatlakozása korszerű, előreszigetelt, kétvezetékes primer rendszerrel történik. A vezetékek meghibásodási valószínűsége minimális, a hibaelhárítás a beépített hibajelző rendszer segítségével rendkívül hatékonyan elvégezhető jelentősen csökkentve a fenntartási költségeket. A létesülő új hőközpontok változó tömegáramú, kompakt (blokk) kivitelűek, PLC-vel ellátottak, a meglévő telemechanikai rendszerbe kapcsolhatók. Az alkalmazott lemezes hőcserélők a kor elvárásainak megfelelően magas hatásfokkal üzemelnek.

A Bulgárföldi távhőrendszer két darab téli keringető szivattyúja cserére kerül, melyek a hidraulikai beszabályozottságnak és szivattyútechnológiák ugrásszerű fejlődésének köszönhetőn jelentős villamos energia megtakarítást eredményeznek.