Széchenyi 2020 elnyert pályázatok

Új fogyasztók csatlakozása a távhőrendszerre

Miskolci Nemzeti Színház

Az épület primer fosszilis energiaigénye távhőre csatlakozás esetén 2244 GJpr/év. A távhőrendszer hővesztesége 3 GJhő/év-vel növekedett, ami a fajlagos tüzelőhő felhasználási tényezővel súlyozva 1,05 GJpr/év primer fosszilis energiaigény növekedést jelent. Így a színházi épület távhőre csatlakoztatása során 2.245,05 GJpr/év lesz a primer energiaigény.

Az új hőközpont villamosenergia-felhasználása lényegesen kisebb, mint a vele egyenértékű gázkazáné, hiszen a szellőztetés égéslevegő ellátás, kazánégők teljesítménye nem jelentkezik. Az elmaradó villamos energia felhasználás 6.067 kWh/év.

Az új fogyasztó csatlakozása nyomán a primer rendszer teljesítménye bővülő, így 14.368 kWh-val megnő a fűtőművi keringetési munka.

Otthon téri Orvosi rendelő

Az épület primer energiaigénye távhőre csatlakozás esetén 94 GJpr/év. A távhőrendszer hővesztesége 5,6 GJhő/év-vel növekedett, ami a fajlagos tüzelőhő felhasználási tényezővel súlyozva 2,47 GJpr/év primer energiaigény növekedést jelent. Így az orvosi rendelő épület távhőre csatlakoztatása során 97 GJpr/év lesz a primer energiaigény. 

DVTK  Multifunkciós Csarnok

Az épület primer energiaigénye távhőre csatlakozás esetén 4.294 GJpr/év. A távhőrendszer hővesztesége 158 GJhő/év-vel növekedett, ami a fajlagos tüzelőhő felhasználási tényezővel súlyozva 140 GJpr/év primer fosszilis energiaigény növekedést jelent. Így a DVTK csarnok távhőre csatlakoztatása során 4.434 GJpr/év lesz a primer fosszilis energiaigény.

Az új hőközpont villamosenergia-felhasználása lényegesen kisebb, mint a vele egyenértékű gázkazáné, hiszen a szellőztetés égéslevegő ellátás, kazánégők teljesítménye nem jelentkezik. Az elmaradó villamos energia felhasználás 5.030 kWh/év.

Bulgárföldi keringető szivattyúk cseréje

A korszerűtlen szivattyúk cseréjével 45.109 kWh villamos energia megtakarítás érhető el.

A teljes beruházással nemzetgazdasági szinten 6.550,70 GJ/év primer energia megtakarítás és 441,10 tCO2eq csökkenés érhető el.