Széchenyi 2020 elnyert pályázatok

A távhőhálózatra csatlakoztatott, újonnan létesülő fogyasztók, – a Bulgárföldi rendszeren a DVTK Stadion és DVTK edzőközpont, az Avasi rendszeren a Tapolcai Strandfürdő II. ütem, a Belvárosi rendszeren az Andor utcai két lakóépület, - valamint a jelenleg földgáztüzelésű kazánokkal ellátott Diósgyőri Tanuszoda (Bulgárföldi rendszer) és a BOKIK irodaépület (Belvárosi rendszer) számára közvetlenül a primer távhőrendszerre csatlakozó felhasználói hőközpontokat alakítanak ki. A Tapolcai Strandfürdő II, az Andor utcai két lakóépület és a BOKIK irodaépület távhőrendszeri csatlakozásával, felhasználói hőközpontok kiépítésével a geotermális energia felhasználása és a felhasználás részaránya is nő. 

A Tatár u.-i hőtermelő üzem A Miskolc város Avasi és Belvárosi hőkörzet hőellátásának ellátásbiztonságát szolgálja, itt történik a rendszerek fő keringetése, a nyomástartás, valamint a pótvíz előállítása, biztosítása. A rendszer pótvíz igényét saját vízbázisra támaszkodó vízkezelő rendszer biztosítja. Havária esetén a megnövekedett pótvíz igényt a korábban szomszédos DAM területéről előállított víz biztosította. Ez a pótvíz vételezési lehetőség megszűnt. A rendszer jelenleg is képes kiszolgálni bizonyos mértékű meghibásodások során keletkező pótvíz igényt, azonban a számottevő szolgáltatás kiesést megelőzendő, viszont szükségessé vált a városi ivóvízről való vételezési kapacitás bővítése, az előállított kezelt víz nagyobb kapacitású tárolás biztosítása.

A projekt keretében az alábbi berendezések kerülnek telepítésre

  • Az új fogyasztók távhőre csatlakozása korszerű, előreszigetelt, közvetlenül földbe fektethető kétvezetékes primer rendszerrel történik. A vezetékek meghibásodási valószínűsége minimális, a hibaelhárítás, a beépített hibajelző rendszer segítségével rendkívül hatékonyan elvégezhető jelentősen csökkentve a fenntartási költségeket.
  • A létesülő új hőközpontok változó tömegáramúak, kompakt, illetve egyedi építésűek, PLC-vel ellátottak, a meglévő telemechanikai rendszerbe kapcsolhatók. Az alkalmazott lemezes hőcserélők a kor elvárásainak megfelelően magas hatásfokkal üzemelnek.
  • A Tatár utcai fűtőmű pótvízellátó rendszer tárolókapacitásának bővítése keretében, és a felfűtési időszakokban jelentkező rendszerdagadásból származó elfolyó vizek felfogására, majd a rendszerbe visszajuttatására nettó 600m3 tárolókapacitás kerül telepítésre, illetve 85 m3/h-s új ivóvíz célvezeték kerül kiépítésre. A KVSZ kevertvíz szivattyúk az üzemi körülményekhez történő megfelelő igazodás érdekében frekvenciaváltóval lesznek ellátva, a PSZ1-2 permeátum-szivattyúkat korszerű, frekvenciaváltós szivattyúkra cserélik jelentősen csökkentve a villamos energia felhasználást.