2024. 02. 20., k – 15:23

A MIHŐ Kft. a 2023-2024. fűtési idény során 2023. október elején kezdte meg a fűtésszolgáltatást. Az eddigi tapasztalatokról Bernáthné Barczi Juditot, a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársát kérdeztük.

Milyen volt a tél, milyen időjárás jellemezte a fűtési idényt eddig?

A szeptember végén, illetve október elején tapasztalható enyhe időjárásnak köszönhetően az idei fűtési idény 15 nappal később indult el, mint a tavalyi.  A mostani telet eddig hasonlóan enyhe időjárás jellemezi, a fűtési napokra vetített külső átlaghőmérséklet ebben az időszakban 6,15 °C volt, mely közel azonos a 2022. év ugyanezen időszakával.

Ezért a 2023. október – december közti időszakban a lakossági felhasználók fűtési célú hőfelhasználása mintegy 4,3 százalékkal (12.800 GJ) kevesebb volt, a 2022. ugyanezen időszakához képest, ugyanakkor a nem lakossági felhasználók esetében a korábbi fűtési idény kezdetétől tapasztalható drasztikus hőfelhasználás csökkenést követően az idei fűtési idény fenti időszakára 26 százalékkal (16.565 GJ) nőtt a fűtési célú hőfelhasználás, feltehetően a 2023. október 1-től hatályba lépő nem lakossági hőszolgáltatási díjtételek közel 50 %-os csökkentésének köszönhetően.

Összességében a fenti időszak fűtési célú hőértékesítése 3.765 GJ-al haladta meg a korábbi fűtési idény azonos időszakát, mely mindössze 1 százalékos különbséget jelent.

 

Milyen műszaki események történtek a fűtési idényben? Voltak-e meghibásodások, és ha igen milyen okokra vezethetők vissza? Van-e megoldás?

A zökkenőmentes fűtési idény érdekében minden nyáron elvégezzük a szükséges karbantartásokat, korszerűsítéseket. Tavaly nyáron például kiemelt beruházás keretében kiépült az avasi körösítő vezetékünk első szakasza, mintegy 220 méteren új előreszigetelt technológiájú vezetéket fektettünk le a Szentgyörgy és Sályi István utcák térségében a lakótelep üzembiztonságának növelése érdekében. Várhatóan március közepére megvalósul egy másik, szintén az avasi hőkörzet üzembiztonságát fokozó beruházásunk is, melynek köszönhetően új, korszerű, hosszú élettartamú, korróziómentes műanyag pótvíztartályok kerülnek telepítésre az Ifjúság u. 22. sz. alatti telephelyünkön, valamint teljeskörűen megújításra kerül a pótvízrendszer gépészeti-, villamos- és automatika hálózata is.

A 2023-2024. év során az eddigiekhez képest kevesebb hiba volt a várost behálózó távhő vezetékhálózaton, az előforduló egy-két lyukadást kollégáink gyorsan kijavítottak, a lakók talán észre sem vették a rövid ideig tartó fűtéskimaradást.

Azonban távhővezetékrendszerünk már elmúlt 50 éves, saját pénzeszközeinkből kisebb léptékben ugyan évről évre elvégezzük a legszükségesebb helyeken a korszerűsítéseket, vezeték cseréket, viszont a hosszútávú üzembiztonság fenntartása érdekében szükség lenne vissza nem térítendő támogatásokra, mind a távhőszolgáltatói mind pedig a felhasználói oldal számára.

 

Milyen fogyasztói visszajelzéseket kapott a szolgáltató a távfűtéssel kapcsolatban?

Az évek óta tapasztalható nem igazán télies, hanem változékony, enyhe időjárás miatt többen megkeresik Társaságunkat azt kérdezve, hogy miért hidegek napközben a radiátorok a fűtési idényben.

Fontos tudni, hogy a távhőrendszer automatikus szabályozásának köszönhetően a betáplált hőmennyiség minden esetben a külső hőmérséklethez igazodik. Ha napközben felmelegszik az idő a radiátorok nem fűtenek, éjszaka viszont, amikor a külső hőmérséklet csökken a radiátorok felmelegszenek.

Az épületek hőfokmenetrendjét az 5 évtizedes tapasztalatokra támaszkodva - energiatakarékossági szempontokat figyelembevéve - a fűtési megbízottak vagy a lakóközösségek képviselőjének visszajelzése alapján alakította/alakítja ki a MIHŐ Kft.

Azokban az épületekben, ahol a fűtéskorszerűsítés már megtörtént ott a lakók bármikor csökkenthetik a hőmérsékletet vagy akár el is zárhatják a radiátorszelepeket. Ott, ahol a fűtéskorszerűsítés még nem történt meg, illetve nincsennek megfelelő radiátor szerelvények, ott viszont sajnos nincs mód a radiátorok egyéni szabályozására.

Kérjük ügyfeleinket amennyiben az tapasztalják, hogy a lakásuk belső hőmérséklete nem az igényüknek megfelelően alakul akkor a közös képviselőhöz forduljanak, ugyanis ő jogosult lakóközösségi igény esetén a fűtési menetrend módosítására, amivel csökkenthető vagy akár növelhető is az épület fűtöttsége. A fűtési menetrend módosítása írásban kérhető Társaságunk Műszaki ügyeletétől a muszakiugyelet@miho.hu e-mail címen.

 

Az említett korszerűsítések milyen energiamegtakarítási előnyökkel járhatnak?

Miskolcon jelenleg a több mint 32 ezres távhős lakásállomány csupán egyharmada korszerűsített, az épületek nem megfelelő hőtechnikai jellemzői, a lakásonkénti önálló mérő- és szabályozókészülékek hiánya túlzott mértékű energiafelhasználást okoznak. Tehát szükség lenne a felújításra váró épületek komplex energetikai korszerűsítésére (utólagos hőszigetelésére, nyílászáró cserére, az épületeken belüli fűtési rendszerek felújítására) ugyanis ezáltal jelentős mértékben több, mint 50 százalékkal csökkenthető a város épületeinek energiaigénye.

A felhasználói oldali korszerűsítésekkel párhuzamosan a távhőszolgáltatói fejlesztéseket is elvégezve csökkenthető a távhőrendszer hőmérsékletszintje, ezáltal pedig nagyobb arányban hasznosíthatóvá válik a maximum 90°C-on rendelkezésre álló geotermikus hőenergia, valamint jelentősen csökkenthető vagy akár teljesen kiváltható lenne a jelenleg 40 százalék körüli földgáz alapú hőtermelés.

Tehát az energiafogyasztás csökkentése alapvető fontosságú mind a kibocsátáscsökkentés, mind pedig a felhasználók energiaköltségeinek csökkentése érdekében.

Forrás: MINAP