2022. 09. 12., h – 15:16

Szeptember 15-én a vonatkozó jogszabálynak megfelelően megkezdődik a fűtési idény Miskolcon is.

A távhőszolgáltatás egy hatósági áras szolgáltatás. A távhőszolgáltatás díját a Nemzeti Fejlesztési Miniszter rendeletben állapítja meg úgy, hogy előtte a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal minden távhőtermelőtől és távhőszolgáltatótól - így a MIHŐ-től is - bekéri az ármegállapításhoz szükséges adatokat, majd ennek alapján javaslatot tesz az árváltozásra.

Az új távhőszolgáltatási díjtételek minden év október 1. napjától hatályosak, ezért a következő fűtési idény távhőszolgáltatás díjai még számunkra is ismeretlenek..  A jogszabály megjelenését követően a díjak esetleges változásairól tájékoztatni fogjuk ügyfeleinket

Szeptember 15-én ugyan megkezdődik a fűtési idény, ez azonban még nem jelenti a fűtés elindítását.

Mi egy fűtési szezon „menetrendje”? Mikortól kell ténylegesen fűteni?

Az ide vonatkozó kormányrendelet szerint a fűtési időszak az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak. Ez a dátum nem jelenti automatikusan a fűtés elindítását, de a távhőszolgáltató társaságok fűtési rendszerének ekkorra már készen kell állnia. Az ehhez szükséges karbantartási feladatokat a tulajdonunkban lévő berendezéseken már elvégeztük. Mivel a távhővezetékeink jó része elmúlt 45 éves, ezért idén is több távhővezeték-szakaszt kicseréltünk hibamegelőző jelleggel.

A lakóközösségekkel kötött megállapodás alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit figyelembevéve, ha a napi átlagos külső középhőmérséklet előreláthatólag 1 napon keresztül 10°C fok alatt, vagy 3 egymást követő napon 12°C fok alatt marad, megkezdjük a fűtést. Ez nem jelenti azt, hogy csúcsteljesítménnyel üzemelünk. Igyekszünk mindig gazdaságos, költségtakarékos, mégis komfortos fűtést biztosítani.

- Egy lakóközösség mit tud tenni azért, hogy zökkenőmentesen induljon a fűtése?

A zökkenőmentes fűtésindítás érdekében nyáron a radiátorok szelepeit teljesen nyitott állapotban kell tartani, ellenkező esetben levegő maradhat a rendszerben, amennyiben szerelés miatt le kellett üríteni azt. Ügyfeleink a maximális nyitási helyzettel tudják segíteni, hogy a rendszerben lévő levegő eltávozzon és a fűtés indítását követően ne okozzon fűtési elégtelenséget.

- Amennyiben a fűtés indításakor vagy utána problémát észlel az ügyfél hová forduljon?

-  A lakóépületen belüli fűtési rendszer a lakóközösség tulajdona, ezért abban az esetben, ha nem melegszik fel rendesen a radiátor és csörgő hangot ad kérjük a közösség képviselője által megbízott karbantartót vagy szerződtetett szakcéget keressék, ezek elérhetőségéről a lakóközösség képviselőjénél tájékozódjanak.

Mindez annak ismeretében még fontosabb, hogy egy hőközponthoz több lakóépület is tartozhat. Ha az azonos hőközponthoz tartozó társasházak közül akár csak egy nem végzi el megfelelően a légtelenítést, akkor a levegősödés a többi lakóépületnél is megjelenik, és fűtési problémát okoz.

A műszakilag jól működő rendszerek biztosítják az energiahatékony távhőszolgáltatást.

Hogyan takarékoskodhatnak a fogyasztók a fűtési energiával?

A kevesebb energia-felhasználás azon kívül, hogy gazdaságos a környezetbe juttatott szennyezőanyag mennyiségét is csökkenti.

A fogyasztók is sokat tehetnek a takarékosság érdekében, ehhez szeretnék olyan javaslatokat megosztani, melyekkel nemcsak spórolhatnak, de a környezetet is védhetik ügyfeleink:

  • Szigetelje le a lakás ajtaját és ablakait.
  • Zárja el a radiátorszelepeket szellőztetés előtt.
  • Szellőztessen rövid ideig, teljesen nyitott ablakokkal.
  • Húzza ki a függönyöket és sötétítőket, ha kisüt a nap.
  • Használja a redőnyt vagy a vastag függönyt az esti órákban.
  • Ne takarja le a radiátorokat.
  • A lakás azon részeit, ahol nem tölt huzamosabb időt ne fűtse olyan melegre, mint például a nappalit és a gyerekszobát.
  • Ne mosogasson folyóvízben.
  • Tartsa jó műszaki állapotban a csaptelepeket.
  • Kádfürdő helyett inkább zuhanyozzon.

Tudta-e, hogy Magyarországon kb. 7 hónapon keresztül fűtünk és a lakás energiafelhasználásának 60-70%-a fűtésre megy el? 

Tudta-e, hogy egy percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi vizet pocsékol el?

A mintegy 32 ezer miskolci távhős lakásnak csupán közel egyharmada korszerűsített, a jelentős mértékű energiamegtakarítás érdekében a jelenleg még korszerűsítetlen lakóépületek komplex energetikai felújítására is szükség lenne, hiszen a lakóépületek nem megfelelő hőtechnikai jellemzői, a lakásonkénti önálló mérő- és szabályozókészülékek hiánya túlzott mértékű energiafelhasználást okoz, ami indokolatlanul magas költségeket eredményez.