2021. 01. 15., p – 10:19

A távhőszolgáltatási törvény szerint a fűtési időszak szeptember 15-én kezdődik, ezért elmondhatjuk, hogy most tartunk a fűtési idény közepénél. Visszatekintve az elmúlt időszakra megállapíthatjuk, hogy kiugróan alacsony hőmérsékletek eddig még nem voltak, de az országos meteorológiai előrejelzések alapján a héten megérkezik az igazi tél. A MIHŐ a nyári időszakban, felkészülve a fűtési idényre szolgáltatási rendszerén minden évben tervszerű karbantartási munkálatokat végez, melynek alapvető célja, hogy biztosítani tudja a zökkenőmentes szolgáltatást a hideg idő beköszöntével is – tájékoztatott Bernáthné Barczi Judit koordinációs és kommunikációs főmunkatárs.

– A Miskolc Holding Zrt. tagvállalataként működő MIHŐ Kft. közel 32 ezer miskolci lakásban és ezer egyéb távhő felhasználónál biztosít folyamatos szolgáltatást 90 km nyomvonal hosszúságú vezetékrendszerén keresztül. A hőszolgáltató tulajdonában lévő berendezések átlag életkora magas, a vezetékhálózat esetében előfordulnak 40 év feletti hálózati elemek is. A hagyományos vasbeton védőcsatornába fektetett csövek esetében azt tapasztaljuk, hogy a külső behatások (talajvíz, csapadékvíz, csőtörés miatti ivóvíz) betörések okozta korrózió miatt a vezetékek állapota folyamatosan romlik, előfordul, hogy a távhővezeték kilyukad.

Ilyen eset történt az Avasi városrészt kiszolgáló távhő-gerincvezetéken is karácsony előtt. Az ünnepek alatt a MIHŐ Kft. szakemberei a Csermőkei út mentén haladó gerincvezetéken keletkezett lyukadás miatti hibaelhárítását úgy végezték el, hogy az ügyfeleink az üzemzavarból nem érzékeltek semmit, ugyanis a fűtés- és melegvíz szolgáltatás mindvégig zavartalan volt. Ugyanakkor a hibahely feltárást követően láthatóvá vált, hogy a vezeték hosszabb szakaszán jelentős mértékű korrózió van. A további hibakeresés és feltárások során újabb lyukadást is találtunk, melynek megszüntetését a héten elvégeztük.

Végleges megoldást azonban csak a meghibásodással érintett több mint 500 méteres távvezeték-szakasz cseréje jelenthet, ami komoly előkészítést igénylő műszaki munkálat. A hosszútávú üzembiztonság érdekében a vezetékcsere során korszerű, előszigetelt távhővezetéket kívánunk beépíteni a régi vezeték felé, így csak a régi és új rendszerek közötti átkötés idejére kell majd a távhőszolgáltatást szüneteltetni. Ennek pontos időpontja még nem ismert. A tervezett távvezetéki rekonstrukció időpontjáig a korábbi hibaelhárítások során keletkezett munkaárkokat a teljes szakasz cseréjéig a MIHŐ Kft. nyitva hagyja annak érdekében, hogy a kritikus vezeték állapotát folyamatosan ellenőrizni tudja.

Bár a vezetékrendszerünk folyamatosan öregszik, de igyekszünk innovatív megoldásokkal javítani az üzembiztonságot. A műszaki távfelügyeleti rendszerünknek köszönhetően kollégáink már az ügyfeleink jelzését megelőzően érzékelik a meghibásodásokat, használata megkönnyíti a probléma beazonosítását, hibajelenségek behatárolását, valamint gyors és hatékony elhárítását, ezzel lerövidítve a szolgáltatási zavarok időtartamát. Mi mindent megteszünk az üzembiztonság fenntartása érdekében, így fordulhatott elő, hogy mostanában két vezeték lyukadást is úgy tudtunk elhárítani, hogy azokat az ügyfeleink nem is érzékelték – fejtette ki a koordinációs és kommunikációs főmunkatárs.

– Ehhez az ügyfelek részére is kedvező megoldáshoz hozzájárult a geotermikus ellátás miatt kiépített új vezeték megléte is, melynek segítségével a hibaelhárítás ideje alatt is üzemelni tudtunk. A korábbi évek beruházásai során a távhőszolgáltatás zavartalan működésének fokozására koncentráltunk. Megerősítésre került a pótvíz rendszer, mely azt szolgálja, hogy üzemzavarokat követően a vezetékhálózat minél gyorsabban feltölthető legyen, a szolgáltatás mielőbb visszaadásra kerülhessen. Karban­tartási időszakban szakaszoló szerelvényeket cseréltünk, annak érdekében, hogy az adott üzemzavart minél kisebb területre tudjuk korlátozni. A belvárosi rendszerünkön már kiépítettük a körösítő vezetéket is, mely az elmúlt években jól vizsgázott, segítségével meghibásodás ese­tén a hibás vezetékrész kiszakaszolható és a mögötte lévő hálózatrészen a szolgáltatás alternatív útvonalon keresztül biztosítható. A belvárosi minta alapján tervezzük egy körösítő vezeték kiépítését az avasi szolgáltatási területen is.

Ezek a beruházások az üzembiztonság folyamatos növelésével biztosítják a szolgáltatási színvonal megőrzését és megteremtik az alapfeltételt a jövőbeli fejlesztési céljaink megvalósításához, hogy minél inkább ügyfél barát távhőszolgáltatóvá váljunk.