2023. 09. 28., cs – 13:20

Városunkban ülésezik a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) összevont Műszaki és Energiagazdálkodási bizottsága, amelynek tagja a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) is. A kétnapos tanácskozáson a távhőszektor aktuális témáit vitatják meg.

„A mai megbeszélésünk két bizottságnak az együttes ülése, amelyet negyedévente rendezünk meg. Az ország minden részéből érkeznek távfűtéssel és távhőtermeléssel foglalkozó kollégák. Elsősorban műszaki kérdések kerülnek napirendre és a távfűtés jövője” – ismertette Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a MaTáSzSz Elnökség tagja, a Műszaki és Energiagazdálkodási bizottság vezetője, aki főállását tekintve a Kaposvári Távfűtés műszaki vezetője.

Hangsúlyozta, a távfűtésnek van jövője, különösen amióta bekerültek az energiamixbe a megújuló energiaforrások is, mint itt Miskolcon például a geotermikus hőenergia, amelyek alternatívát jelentenek a gáz kiváltásában. 

„A miskolci egy nagyon jó példa a megújuló energia felhasználására a távfűtésben, egyben a földgáz kiváltására, amely ma országosan is az egyik fő feladat. A távfűtés alkalmas a megújuló energiák, sőt, a hulladékhő hasznosítására is, hőszivattyúkkal ezt a hőt felhasználhatjuk az alacsonyabb hőfokú víz felmelegítésére. Kicsit irigykedve is nézzük a miskolci távhő rendszert, amely egy hatékony távhő. Ez azt jelenti, hogy több mint ötven százalékban megújuló energiát használ, kapcsolt termelés is van, és ez a rendszer tovább fejleszthető. A többi távhőszolgáltatónak is ilyen hatékonnyá kell válnia” – szögezte le a bizottság vezetője. 

Bernáthné Barczi Judit, a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy a Miskolci Hőszolgáltató Kft.-t kérték fel a bizottsági ülés megszervezésére, és vendégül láthatják az ország távhővel foglalkozó szakembereit. A miskolci vállalat mindkét bizottságba delegál tagot. Elmondta, a tanácskozás két napos, az első nap programjában az elméleti kérdések megbeszélése dominál. Másnap a résztvevők a MIHŐ biomassza-kazánházával ismerkednek meg. 

A kommunikációs főmunkatárs szerint kiemelt témaként kerültek napirendre többek között a 2023-24 évi gázbeszerzés tapasztalatai, a hőtermelői energiamix MEKH általi kezelési problémák, a széndioxid (CO2) referenciaár számítás felülvizsgálata, a távhőtermelői biomassza-beszerzés kérdései, valamint az energiahatékonysági irányelv idei módosítása főbb pontjainak áttekintése és a távfűtés várható jövője.

Forrás: minap.hu

Képek