2023. 05. 30., k – 12:40

A nyár a következő fűtési idényre való felkészülés időszaka. A távhőszolgáltató és a felhasználók egyaránt kötelesek a tulajdonukban lévő berendezések karbantartásáról gondoskodni és azokat műszakilag megfelelő állapotban tartani, annak érdekében, hogy a szolgáltatás üzembiztos maradhasson.

A MIHŐ Kft. a fűtési idényen kívül azoknak a berendezéseknek a tervszerű megelőző karbantartását végzi el, amelyeknek szükséges a téli folyamatos üzemelése.  Idén például a Tatár utcai Fűtőműben gépész és villamos rendszeri karbantartásokat, valamint az avasi és a belvárosi hőkörzet több helyszínén távvezetéki munkákat, szakaszoló és elzáró szerelvények cseréjét hajtjuk végre.

2023-ban a használati melegvíz-szolgáltatás leállást okozó nyári karbantartás az Avas és Belváros városrészekben június 27. (kedd) 0:00 órától várhatóan június 30. (péntek) 24:00 óráig fog tartani. A kisebb kazánházak esetében, mint például Diósgyőr és Bulgárföld csak rövid idejű melegvíz-szolgáltatási szünet várható, melyről külön tájékoztatjuk majd az érintett lakókat. Egyúttal felhívjuk ügyfeleink figyelmét arra is, hogy a melegvízszünet alatt a melegvíz csapot ne használják, mert a melegvíz-csapokból ilyenkor csak hideg víz folyik, de a melegvíz-mérőóra az elfogyasztott mennyiséget ugyanúgy megméri, ami felesleges költséget okoz.

A nyári karbantartásunk idejére sem ürítjük le az épületek belső fűtési rendszerét. Amennyiben a lakók a fűtési rendszer átalakítását, korszerűsítését tervezik (pl.  radiátor csere, szelepcsere) szükség esetén nekik kell a rendszer ürítéséről, visszatöltéséről és a légtelenítésről gondoskodni.

Radiátorcserénél figyelni kell arra, hogy a beépítendő új radiátor anyaga azonos legyen, mérete és hőteljesítménye pedig ne haladja meg az eredeti radiátorét. Az átalakítás során semmi olyan berendezés vagy szerelvény nem helyezhető el, ami a többi tulajdonostárs fűtését hátrányosan befolyásolhatja.

A radiátorcsere menete:

  • Kiválaszt egy megfelelő felkészültségű szakembert.
  • Előzetes hozzájárulást kér a Közösképviselőtől.
  • Előzetes hozzájárulást kér a MIHŐ Kft. Beruházás szakterület munkatársától.

         Tel.: +36 46 533 132

  • Egyeztet a kivitelezésről a kiválasztott szakemberrel. A MIHŐ Kft. előírásai szerint a szakemberrel kiválasztásra kerülnek a radiátorok.
  • Egyeztesse a munkálatok megkezdésének és befejezésének, valamint a rendszer ürítésének időpontját a Műszaki ügyelet munkatársával.

         Tel.: +36 46 379 360 vagy +36 46 379 450

  • A nyáron végzett lakossági, épületen belüli karbantartási munkáról a MIHŐ Kft. Műszaki Ügyeletét értesíteni kell.

         Tel.: +36 46 379 360 vagy +36 46 379 450

A korszerűsített épületek esetében a termosztatikus radiátorszelepeket a nyári időszakban ütközésig balra kell fordítani, teljesen nyitott állásba és javasolt így hagyni a fűtés őszi beindításáig. Ezzel megnövelhetjük a szelep élettartamát, valamint segíthetjük az épület vezetékeinek ürítését, töltését, légtelenítését.  Amennyiben a szelepek egész nyáron elzárt állapotban vannak, a nyári meleg hatására letapadhatnak, levegő maradhat a rendszerben. Ügyfeleink a maximális nyitási helyzettel tudják segíteni, hogy a rendszerben lévő levegő eltávozzon és a fűtés indítását követően ne okozzon fűtési elégtelenséget.

 A nem működő szelepet szakcégek, szakemberek csak térítés ellenében javítják vagy cserélik. Mindez annak ismeretében még fontosabb, hogy egy hőközponthoz több lakóépület is tartozhat. Ha a hőközponthoz tartozó társasházak közül akár csak egy nem végzi el megfelelően a légtelenítést, akkor a levegősödés a többi lakóépületnél is megjelenhet és fűtési problémát okozhat.