2021. 02. 24., sze – 12:37

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Urbanisztika tanszéke részt vesz egy nemzetközi –Visegrádi országok csoportja/ V4 - "Smart city/Okos város" összehasonlító kutatásban. Az összehasonlító kutatás célja az elmúlt években kezdeményezett „okos város” projektek, jó példák és módszerek bemutatása a városi élet minden területén – mondta Bernáthné Barczi Judit a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa.

A fenti összehasonlító kutatás keretében, minden V4 ország, így Magyarország képviseletében is 20 különböző „Okos város” program került be az első kutatási fázisba. Majd ezekből a nemzetközi szakértői bizottság hat projektet választott ki részletesebb kidolgozásra. Az energiapolitika területén, a Pannergy - MIHŐ „Miskolci Geotermikus távfűtési program”-ja is bekerült a bemutatandó „okos város” projektek közé, mint jó gyakorlat. Ennek keretében Dr. Orbán Annamária urbanisztika tanszék kutatója készített interjút Korózs Andrással a MIHŐ ügyvezetőjével, a projekt eddigi tapasztalatairól, eredményeiről. Az interjú során áttekintették a geotermikus projekt teljes történetét: a projektet megelőző kutatásokat, a kútfúrásokat, az engedélyeztetést, a projekt megvalósítását és annak pénzügyi hátterét.

Az ügyvezető elmondta, hogy a geotermikus kútfúrások 2010-ben kezdődtek, melyek az előzetes várakozásokat is felülmúlták. A Mályi kútban 2300 m mélységben található termálvíz hőmérséklete és hozama is kitűnő alapot jelentett a további fúrásokra, ezért a meglévő mellé egy újabb termelő kút létesült. A vízbázis geológiai egyensúlyát pedig három visszasajtoló kút biztosítja. A projektnek köszönhetően mára már az Avas és Belváros városrészek távfűtése nagyrészt geotermikus energiából történik.

Dr. Orbán Annamária a V4 - "Smart city/Okos város" kutatás legfontosabb elemeként a Miskolci Geotermikus Projekt „okosságáról” kérdezett. Korózs András elmondta, hogy a projekt sok ilyen megoldást tartalmaz. Az okos geotermikus fűtőmű távfelügyelt, távműködtethető, automatizált. Ahhoz, hogy ez a rendszer a távhővel összehangoltan működjön szükség van a napi üzemvitel tervezésére, melyet a MIHŐ-vel közösen alakít ki a PannErgy. A MIHŐ távfelügyeleti rendszerének „okossága” pedig abban mutatkozik, hogy a lehetséges hibákat az ügyfelektől korábbi időpontban érzékeli, ezzel lehetővé téve a gyors reagálást, bizonyos esetekben akár távbeavatkozással is.

A beszélgetés zárásaként az ügyvezető a geotermikus projekt egyik fő sikereként említette, hogy ennek köszönhetően mára már több mint 50%-ban megújuló energiával fűt a MIHŐ és így évente kb. 51 ezer tonnával kevesebb széndioxid szennyezi Miskolc levegőjét, ami tisztább és élhetőbb várost eredményez.