2021. 04. 17., szo – 07:00

A távfűtés ügyfélbarát és környezetkímélő fűtési megoldás, további előnye az ellátás biztoságában és megbízhatóságában rejlik. Alkalmazása élhetőbb városi környezetet, tisztább levegőt és biztonságosabb otthonokat eredményez.

A MIHŐ Kft. munkatársai sokszor tapasztalják, hogy az ügyfelek emlékében még mindig él a régi szabályozás, azonban a hatályos kormányrendelet szerint a fűtési időszak szeptember 15-től május 15-ig tart. Ez azt jelenti, hogy ezen időszakban szükség esetén, Miskolcon a Miskolc Holding Zrt. tagvállalataként működő MIHŐ Kft. biztosítja ügyfelei számára a fűtésszolgáltatást. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a MIHŐ az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján elemzi az átlagos napi várható középhőmérsékleteket és a Társasházakkal kötött Üzemviteli Megállapodásban rögzítettek szerint alakítja a fűtési menetrendet. – mondta Bernáthné Barczi Judit a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa.

A MIHŐ Kft. a lakóközösségekkel kötött megállapodás alapján akkor fűt, amikor a napi középhőmérséklet előre láthatólag három egymást követő napon 12 Celsius fok, vagy egy napon át 10 Celsius fok alatt marad. A távfűtött épületek fűtésének szabályozását egy korszerű automatika segíti, így az üzemviteli megállapodásban rögzítettek szerint a hőközpontokat szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan kapcsolja ki vagy be a fűtést. Ezzel a korszerű, okos és környezetkímélő üzemvitellel csökkenthető a felesleges energiafogyasztás, ezáltal pénzt takaríthatnak meg ügyfeleink.

Április közepén napközben már megemelkedik a külső hőmérséklet és csak a hajnali, illetve az éjszakai órákban hűl vissza. Ilyenkor a távhőszolgáltató is alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz és emiatt fordul elő, hogy a hűvösebb időszakban melegebbek a radiátorok, viszont a napos időszakokban langyos, szobahőmérsékletű radiátorokkal üzemelünk. A szakaszos fűtésszolgáltatás idején sokszor érkezik bejelentés társaságunkhoz, miszerint napközben hidegek a radiátorok. A radiátorokba érkező fűtővíz hőmérsékletét a külső hőmérséklet alapján automatika szabályozza. Ez azt jelenti, hogy minél hidegebb az időjárás, annál melegebbek a radiátorok. Természetesen ebből az is következik, hogy ha kint meleg van, a radiátorok hőmérséklete alacsony.  A radiátor azonban ekkor is képes kifűteni a helyiséget, még abban az esetben is, ha tapintással ez nem érzékelhető.  A MIHŐ Kft. ezért azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy bejelentés előtt mérjék meg az adott helyiség hőmérsékletét, és amennyiben az nem éri el a lakóközösség által elfogadott és kért hőmérsékleti értéket, csak akkor keressék a közös képviselőt, illetve a fűtési megbízottat, aki intézkedhet a fűtési menetrend állításáról – mondta el a koordinációs és kommunikációs főmunkatárs.

A fűtési idény végén május 15-től a fűtés automatikusan leáll.

Május 15-e után, rendkívüli hideg időjárás esetén külön megrendeléssel lehet kérni a fűtés újbóli beindítását. Az erre vonatkozó igényt a társasházi közös képviseletek kérvényezhetik, melyet a muszakiugyelet@miho.hu e-mail címen szükséges írásban jelezni. Ekkor az egy fűtési rendszerről ellátott közösségek egybehangzó döntésére van szükség, tehát az egy hőközponthoz tartozó összes társasházi közösség írásos jóváhagyása szükséges a fűtés indításához, illetve leállításához.