2020. 03. 04., sze – 12:29

Néhány fogyasztónk jelezte, hogy a február hónapban tapasztalt enyhébb időjárás ellenére sem csökkentek a távhőhőszolgáltatási számlák fizetendő összegei.

A távhőszolgáltatóknak Magyarországon 2003 óta kötelező mérni és mérés alapján elszámolni a felhasznált hőmennyiséget. Így mindenki annyit fizet, amennyi hőmennyiséget felhasznál a fűtéshez és amennyi melegvizet elfogyaszt. A hőmennyiség mérése hőközpontokban történik. A hőközpontban megmért hőmennyiséget felosztjuk a lakóközösségek által meghatározott módon, amely történhet légtérfogat alapján vagy költségosztók alkalmazásával.

Abban az esetben számlázunk légtérfogat alapján havi elszámolással, ha a társasház-közösség nem kötött ettől eltérő megállapodást.  Ekkor a fogyasztók által ténylegesen felhasznált és a hőközpontban leolvasott hőmennyiséget felosztjuk a lakások légköbméterének arányában, mely havonta kerül kiszámlázásra. A számla végösszege a havi időjárástól és a mért hőmennyiség felhasználásától függ. Néhány fogyasztónk a februárban kibocsátott számlánkat ítélte meg a vártnál magasabb összegűnek, azonban a február hónapban kézhez kapott számlánkban a január havi elszámolás szerepelt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat   mérése alapján januárban a napi középhőmérséklet átlagosan -1,4 Celsius fok volt, az előző év januárjában -1,3 Celsius fokot mutatott, ami a kiszámlázott hőmennyiségben nem jelentős változás az előző évhez képest.

Miskolcon a távhőszolgáltatás díjtételei 2014. október 1 -je óta nem változtak. A távhőszámlán szereplő fizetendő összeg a fűtési hőmennyiség és a használati melegvíz mennyiségének változásából adódhat. A MIHŐ Kft. számlázási rendszere önkormányzati rendeletben szabályozott oly módon, hogy a különféle számlázási módok közül a lakóközösségek szabadon választhatnak.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a MIHŐ Kft. úgy állítja be a hőközpontokban a radiátorokban keringő víz hőmérsékletének szabályozását, ahogyan a Közös képviselők kérik. Egy Celsius fok szobahőmérséklet változással kb. 6% energiamegtakarítás érhető el. A megtakarítási lehetőség kihasználásának egyik módja például az éjszakai fűtéscsökkentés is.
Társaságunk mérései alapján azt tapasztaljuk, hogy a megszokott időjáráshoz képest hirtelen, nagyon eltérő változások fordulnak elő. A különböző városrészekben akár 5-10°C-al is eltérnek a hőmérsékleti adatok. Ebből következik, hogy a számla végösszegében is megmutatkoznak az eltérések. A korábbi tapasztalatok szerint, a teljes fűtési időszakok felhasználása között nem sok különbség van.

Annak érdekében, hogy a téli hónapokban az időjárás alakulása miatt ne legyenek kiugróan magas távhőszámlák, a MIHŐ Kft. továbbra is javasolja az egyenletes díjfizetést, melyet díjfizetőink 70 %-a választott.
Amennyiben fogyasztóink az egyenletes díjfizetést választották - a gáz és áramszámlákhoz hasonlóan -, akkor 11 hónapon keresztül azonos összegű részszámlát kapnak. A 12. havi elszámoló számla tartalmazza a tényleges éves fogyasztást és az elszámolást. Amennyiben a díjfizető az év során többet fizetett, visszakapja a különbözetet. A díjfizetés tehát nem az aktuális fogyasztás, hanem időarányosan részszámla alapján történik.  A 12. havi elszámoló számla májusban érkezik a fogyasztókhoz. Ez az elszámolás azért jó a fogyasztónak, mert az év folyamán érkező azonos összegű számlákkal jobban tervezhető a családi költségvetés.
A költségosztós lakások esetében szintén előnyös az egyenletes díjfizetés, hiszen amíg korábban október – április között fizették ki a fűtés díját, az egyenletes díjfizetéssel lehetőségük van arra, hogy 12 hónap alatt fizessék ki ezt az összeget. Így számukra is könnyebbé vált a téli időszak rezsiköltségeinek kiegyenlítése. Azok a fogyasztók, akik költségosztás alapján fizetnek, a 12. havi elszámoló számlájukat július hónapban fogják kézhez kapni.
A távhőszolgáltatási számlák fizetendő összegét befolyásolja még – a fűtési hődíjon kívül – a havonta fizetendő alapdíj, illetve a fogyasztástól függő vízfelmelegítési díj, melyből adódóan módosulhat a távhőszolgáltatási számlák fizetendő összege.
A MIHŐ Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy a fogyasztóknak a lehető legalacsonyabb legyen a hőfelhasználása. Ennek érdekében fejlesztette rendszerét úgy, hogy a hőközpontokban a külső hőmérsékletnek megfelelően, a közös képviselők által közölt, felhasználói igényeknek megfelelően adja be a hőt a rendszerbe, melyet automatika szabályoz.

Képek
Dokumentumok