2023. 06. 05., h – 07:00

„Csak egy Föld van – azt üzeni, hogy éljünk fenntarthatóan, harmóniában a természettel, és arra figyelmeztet, hogy sürgősen és közös erővel tennünk kell bolygónk védelmében – hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszter a 2022. évi környezetvédelmi világnap alkalmával kiadott üzenetében.”

Az első, környezetvédelmi témájú ENSZ világkonferenciát “Ember és bioszféra” címmel tartották 1972-ben Stockholmban. A tanácskozás kezdőnapját június 5-ét jelölték meg hivatalos világnapnak.

A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Az éghajlat hosszú távú védelme érdekében elő kell mozdítani a globális környezettudatosságot, meg kell állítanunk a klímaváltozást és a természetes élőhelyek bolygatását, mert minden harmadik másodpercben egy futballpályányi területet irtanak ki az őserdőkből, évente pedig egy Görögország nagyságú területet vágnak ki. A korallzátonyaink több mint a fele már elpusztult és ha nem változtatunk, 2050-re a 90 százalékuk el fog tűnni.

Felelősségünk van abban, hogy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak.