2022. 11. 14., h – 14:12

A MIHŐ Kft. látja el Miskolc város közel 32.500 lakossági- és közel 500 egyéb felhasználóját fűtés és használati melegvíz szolgáltatással. A távhőszolgáltatáshoz megtermelt hőenergia több mint 50%-a geotermikus és biomassza alapú energiákból, a további energia pedig az utóbbi időben drasztikusan megemelkedett árú földgázból származik – mondta Korózs András ügyvezető igazgató.

Az energiaköltségek többszörösére történő áremelkedése miatt minden energiafelhasználó, csak úgy tud hosszabb távon működni, ha él az energiamegtakarítási lehetőségekkel. A miskolci távhőszolgáltató ezért fontos feladatának tekinti a közszolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében az energiafelhasználás csökkentését. Társaságunk ezért olyan intézkedéseket tervez - a felhasználókkal együttműködve és egyeztetve - amelyekkel csökkenthető a túlzott energiafelhasználás.

Az ügyvezető elmondta, hogy a felhasználóknak is vannak takarékossági lehetőségei: Abban az esetben, ha egy hőközpont több épületet lát el, az összes épület lakóközösségének együttes döntése alapján, a közös képviselőjük (vagy fűtési megbízottjuk) energiatakarékos üzemeltetéssel (helyiség hőmérséklet alacsonyabbra állításával) tud takarékoskodni.

A közös fűtési rendszereken lévőknél egymástól eltérő lakás hőmérsékleteket beállítani azonban csak úgy lehet, ha a teljes épület fűtési rendszere arra alkalmas vagy a lakóközöség alkalmassá teszik azt. Lehetőség van takarékoskodni úgy is, hogy a lakók a radiátorokra fűtési költségmegosztókat és termosztatikus radiátorszelepeket szereltetnek fel. Ezen átalakítások költségei azonban a lakások tulajdonosait terhelik, mivel az épület belső fűtési rendszere (csövek, radiátorok) az ő tulajdonukban van. Abban az esetben, ha egy hőközpont egy épületet lát el a helyiségben történő alacsonyabb hőmérséklet beállításával, időprogram szerinti éjszakai hőfokcsökkentéssel tud takarékoskodni.  A takarékossági intézkedésekkel kapcsolatosan kérjük a közös képviselőket, hogy írásban keressék a MIHŐ Kft.-t

Egyéb felhasználóknál a Kormányzati intézkedésnek és a takarékos működésnek megfelelően hőmérséklet csökkentéseket tudunk beállítani – mondta Korózs András.

Ezzel biztosítani lehet munka- és nyitvatartási időben a Kormányzat által előírt 18°C vagy 20°C értékű helyiség hőmérsékletet, továbbá munka- és nyitvatartási időn kívül, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon további 2°C értékű vagy akár felhasználói igény esetén temperálási hőfokra (10-12°C helyiséghőmérsékletre) történő fűtéscsökkentés alkalmazását is.

Ezeket az intézkedéseket szintén írásbeli kérelem alapján tudja a MIHŐ Kft. bevezetni – ismertette az ügyvezető igazgató.

A MIHŐ minden hőközpontja külső hőmérséklet alapján szabályozza a radiátorokba jutó fűtővíz hőmérsékletét, ezt a technológiát már régóta alkalmazza a hőszolgáltató energiamegtakarítás céljából. Ennél a műszaki megoldásnál természetes az, hogy magas 15-20°C körüli külső hőmérséklet esetén a radiátorok tapintásra hidegnek érezhetőek, de a külső hőmérséklet csökkenése esetén a radiátorok fokozatosan felmelegszenek. Ezzel lehet a túlfűtéseket megakadályozni.

Felhasználói igény esetén a melegvíz szolgáltatás esetében is van lehetőség költségcsökkentésre úgy, hogy a csúcsidőn kívüli időszakokban a melegvíz cirkulációs szivattyúkat leállítjuk. Intézményeknél és egyéb felhasználóknál például munkaidő után, hétvégén és ünnepnapokon. A lakosságnál pedig a jelenleg közel nulla fogyasztás melletti éjszakai órákban (éjfél és hajnali 4 óra között) javasoljuk igényelni ezt a lehetőséget.  Ezekben az időszakokban ez viszont azzal jár, hogy a fent említett 4 órában nem lesz azonnal meleg a csapon kifolyó víz.

Amennyiben a fenti költségcsökkentési intézkedések bevezetése a felhasználóinknál nem elfogadható mértékű komfortcsökkenést eredményez, akkor a közös képviselőn, illetve a fűtési megbízotton keresztül a MIHŐ Kft. felé leadott írásos megrendelés alapján társaságunk kérésük szerint módosítja a beállításokat – zárta Korózs András.

Forás: MINAP c. közéleti hetilap 2022. november 12. lapszám