2022. 11. 02., sze – 11:41

Október utolsó péntekén újra megrendezésre került a Távhőszolgáltatás Napja és az Erőművek Éjszakája. Miskolcon három helyszín - a MIHŐ Kft., az MVM MIFŰ Kft.  és a Kuala Kft. (Pannergy projekt) nyílt meg a látogatók előtt.

Az érdeklődők betekintést nyerhettek a Kenderföldi Biomassza kazánház üzemeltetésébe, a MIHŐ korszerű távfelügyeleti rendszerének működésébe, valamint megtekinthették dr. Póliska Csaba a Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki kar docensének meghökkentő fizikai kísérleteit.

A KUALA hőközpontjában bemutatták a miskolci geotermikus rendszer működését, és a geotermikus energia szakszerű, környezetbarát és gazdaságos technológiával történő hasznosítását. A MIFŰ bemutatta az érdeklődőknek, hogyan működik a Kombinált Ciklusú Kiserőmű, a Gázmotoros Kiserőmű és a Fűtőmű és ezek működése hogyan látja el a várost villamosenergiával és hővel.

Idén velünk ünnepelt a MATÁSZSZ is, ugyanis a MIHŐ adott otthont a Távhőszolgáltatás Napja központi rendezvényének.

Délelőtt a MATÁSZSZ és a MIHŐ közösen meglátogatták a Mesevár Óvodát, ahol egy saját, a távhőszolgáltatásról szóló mesével,  társasjátékkal, csőépítővel és memóriajátékkal leptük meg az ovisokat. Majd a környezetvédelemről és az energiatakarékosságról is beszélgettünk a gyerekekkel, akik mondókával, énekkel és egy óriás színezővel köszönték meg az ajándékokat. 

A programnak, amit egyébként közel 70 helyszínen szerveztek meg országszerte, fő üzenete talán időszerűbb, mint valaha: ha megismerjük az energiatermelés és -ellátás folyamatait, akkor talán okosabban és takarékosabban bánunk energiaforrásainkkal, amivel a környezetünket is óvjuk. Az Erőművek Éjszakája tehát nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól.