Elismerten környezetbarát a miskolci távfűtés

2021. 11. 24., sze – 11:49

A megújuló energiaforrások példamutató használatáért, valamint az így megvalósult alacsony szintű széndioxid-kibocsájtásért 2017 után ismét Távhő Ökocímke védjegyet nyert el a MIHŐ Kft.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége abból a célból hozta létre a Távhő Ökocímke védjegyet, hogy a háztartási gépek már ismert energiacímkéihez hasonló közérthető módon mutassa be a távhőrendszerek energiahatékonyságát és környezetre gyakorolt hatását. A minősítés tehát az adott távhőrendszer tömör jellemzése. Az adott szolgáltatás környezettudatosságát betűk jelölik, amelyek az ABC első betűje felé haladva egyre magasabb minőségről árulkodnak.

Egy távhőrendszer akkor jó, ha energiahatékonyan és környezetkímélő módon működik. A MIHŐ Kft. üzemelteti az ország egyik legnagyobb távfűtési rendszerét, tekintettel arra, hogy közel 32 ezer miskolci háztartás és ezer intézmény számára nyújt fűtés- és melegvíz szolgáltatást nem mindegy, hogy a megújuló energia milyen részarányt képvisel, mennyire környezetbarát és energiatakarékos.

A MIHŐ 2017-ben az országban elsők között nyerte el a Távhő Ökocímke védjegyet a megújuló energiaforrások példamutató használatáért, majd a 3 éves licensz szerződés lejártát követően idén ismét sikeresen pályázta meg.

Az elnyert Távhő Ökocímkén szereplő adatok könnyen áttekinthetőek és a paraméterek közérthetően tükrözik a távfűtés színvonalát. A primerenergia-hatékonyságról, a zöldenergia-felhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás mértékéről nyújt tájékoztatást.

Az elmúlt évtizedben megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően Miskolc távhőszolgáltatása ma már közel 60%-ban megújuló energián – geotermián és biomasszán – alapul, ennek köszönhetően évente 51 ezer tonnával kevesebb széndioxid szennyezi Miskolc levegőjét. Az

Ökocímke használati jogáért a MIHŐ Kft. két legnagyobb hőkörzetével, a városi távfűtött lakásállomány 80 %-át ellátó avasi és a belvárosi hőkörzetével pályázott. A két hőkörzetben összesen több, mint 25 000 lakás, és számos intézmény található.

A MIHŐ Kft. jövőbeli célja az energiahatékonyság megújuló energiaforrások felhasználási arányának növelése, az elöregedett távfűtési infrastruktúra fejlesztése.

Képek