2020. 08. 17., h – 14:59

Miákits József a MIHŐ tulajdonában lévő Bioenergy-Miskolc Kft.-nél dolgozik mint biomassza-kazánkezelő, korábban mint telephelyvezető. Számos fejlesztést javasolt és valósított meg, hogy a cég költséghatékonyabban működjön, saját és kollégája munkája pedig könnyebb legyen. Szerinte óriási motivációt ad neki a mindennapokban az, hogy vezetői megbecsülik őt.

Kazincbarcikán született 1956-ban. A szakközépiskola elvégzése után az Április 4. Gépipari Művek Kazincbarcikai Kirendeltségéhez került.

– A Borsodi Hőerőmű fejlesztési, karbantartási munkáin dolgoztam, építésén vettem részt. Tíz év után átkerültem az erőmű állományába, ahol később már középvezetőként üzemeltetési és karbantartási munkákat végeztem. Az erőmű bezárását követően kerültem a miskolci biomassza-fűtőműbe, aminek az építési munkálataiban is részt vettem, és ahol telephelyvezető lettem – mondta.

A Bioenergy-Miskolc Kft. fűtőműve hőenergiát állít elő biomasszából a Dorottya utca és a Kilián-lakótelep mintegy ezerkétszáz lakásának a fűtéséhez.

– Ebben a körzetben minden lakás egyedi melegvíz-ellátással rendelkezik, így csak a fűtési szezonban szolgáljuk ki a lakosságot. Nyáron a karbantartási munkákra fókuszálunk – mondta Miákits József, aki a technológia kivitelezésében is részt vett, valamint közreműködött a kazán és a csigarendszerek telepítésében, amiket ő fejlesztett tovább.

– Az üzemelés során előjöttek olyan műszaki problémák, amiket megpróbáltunk kiküszöbölni. Ilyen volt például, hogy az egyik hamucsigát kiiktattuk a rendszerből, hogy kevesebb fogyasztás és kopó alkatrész legyen benne. Áthelyeztük a porleválasztó egységet, ami korábban a nagy szívóventilátor után volt behelyezve. Ez a változtatás azért volt célravezető, mert így már nem ment át az égés során keletkezett por a ventilátoron, aminek vasból készült lapátjai amiatt gyakran megkoptak. Egy ventilátorcsere sokkal többe került volna, mint ez a beruházás, ami előre kiszámíthatóan is pár év alatt megtérült – magyarázta a szakember.

Elmondása alapján a porleválasztó végtermékét eleinte egy kis tartályba gyűjtötték. – Ezt a liszttől is finomabb port kellett manuálisan zsákba lapátolni. Egy átalakítással emberi beavatkozás nélkül, teljesen zárt rendszerben történik meg az égés során keletkező melléktermékek kezelése – mondta Miákits József, aki ezekkel a technológiai fejlesztésekkel könnyebbé tette saját és kollégája munkáját, mindamellett, hogy a cégnek is költséget takarított meg.
Nem fogyott ki az ötletekből az évek alatt.

– A boltíves kazántestre folyamatosan lerakódott és ráégett a salakanyag. Ezt a több köbméternyi anyagot csak óriási fizikai munkával tudtuk leszedni, miután leállítottuk a kazánt. A gyakori üzemszünetek elkerülése érdekében jött az ötlet, kitaláltam, hogy egy kis részen bontsuk meg a boltívet, ahonnan ezáltal majd lepereg a pernye a gravitáció hatására. A fejlesztés lehetővé tette a kazán rövidebb leállását, hiszen több nap helyett pár óra alatt ki tudtuk szedni a már nem éghető anyagokat – mondta a szakember, aki munka mellett több technikumot is elvégzett: műszaki ellenőrit és minőségtanúsításit is.

A telepnek van egy emlékkönyve, amiben az üzembe látogató vendégek, szakemberek bejegyzéseiből kiolvasható, hogy Miákits József él-hal a munkájáért és a helyért, ahol dolgozik.

– Osztom a véleményüket, mert tényleg szívem csücske, amiben a mindennapjaimat töltöm, és amivel foglalkozom. Testem-lelkem adom érte, és jó érzéssel tölt el, amikor elvégzünk egy-egy munkafolyamatot, vagy amikor egy jó évet zárunk. Szeretjük megállapítani, hogy kevés üzemzavarral telt el a fűtési szezon, végül urai voltunk minden helyzetnek. Mindez motivál, lelkesít engem, ezt az érzést pedig átadom a kollégámnak is, akivel ketten visszük az egész telepet. Nagyon fontos, hogy egy olyan munkahelyi légkört, munkakapcsolatot alakítsunk ki, ahol mindketten jól érezzük magunkat. Ezt már akkor is szem előtt tartottam, amikor korábban középvezető voltam. Ugyanezt kapom most a vezetőimtől: törődést és bizalmat, hogy ugyanolyan lendülettel tudjak dolgozni, mint ahogyan azt jelenleg teszem. Mert nem elég szeretni a munkát, és hivatásnak tekinteni, óriási motiváló erő a másoktól kapott megbecsülés, hiszen az ötleteim nyitott fülekre találnak – mondta Miákits József.

A munkán kívül marad ideje hobbira is.

– Kertes házban élek, és nagyon szeretem művelni a kertemet. Tetszik a szép zöld gyep, imádom a füvet nyírni, a sövényt igazítani, végignézni egy megművelt részen, miután befejeztem egy-egy munkát. Emellett a kerti halastavam és a borospincém is kellemes kikapcsolódás számomra. De valójában a munkahelyemen is ketten tartjuk rendben azt a hatalmas udvart, két önjáró fűnyíróval két napig tart a vágás az egész területen. Mikor készen vagyunk, összecsapjuk a tenyerünket, és megállapítjuk, hogy milyen jó érzés szép és rendezett környezetben dolgozni – mondta az egygyermekes családapa, akinek az is fontos, hogy otthoni jelenlétével is megteremtse a biztonságot élete párjának és fiának, akire nagyon büszke.

Képek