2023. 05. 02., k – 09:59

Sűrű napja volt csütörtökön a MIHŐ munkatársainak. Délelőtt a Főtáv szakemberei látogattak a Gagarin utcai telephelyükre, délután a Könyves Kálmán Általános Iskola diákjait fogadták a társaság kazánházában.

Bernáthné Barczi Judit, a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa elmondta, hogy délelőtt a fővárosi távhőszolgáltató szakemberei tettek látogatást a telephelyen, akiket a miskolci cég  geotermikus projektje érdekelt, ide jöttek tanulni, mert ők is gondolkodnak hasonló megoldásban, a földhő hasznosításában. Az üzemi tapasztalatokról és magáról a kútfúrásról tájékozódtak, aztán ki is mentek a terepen megnézni a működő kutakat. Őket váltotta délután a Könyves Kálmán Általános Iskola huszonhét harmadikos diákja. 

A Könyves Kálmán Általános Iskolában ezen a héten a fenntarthatóság van középpontban, ezért tettek látogatást a diákok abba a kazánházba, amely megújuló hőenergiával látja el a környéket. Elsőként a faapríték tárolására szolgáló csarnokban tartott a harmadikos diákok számára egy rövid ismertetőt a MIHŐ munkatársa. A gyerekek és az őket kísérő pedagógusok érdeklődéssel hallgatták, hogy hogyan lesz a faaprítékból fűtésre szolgáló meleg, és az hogyan jut el az iskolájukba is. Megtudták, hogy Miskolcon közel harminckettőezerötszáz lakossági és közel ötszáz egyéb felhasználót látnak el fűtés és melegvíz szolgáltatással, ebben a kazánházban egy téli napon átlagosan 24 tonna aprítékot égetnek el, egy szezonban közel 5500 tonnát.

Huszár Sára a Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola tanítónője kiemelten fontosnak tartja, hogy a diákjaik megismerjék a megújuló energiaforrások felhasználását. Az iskolai fenntarthatósági témahét erre jó alkalom. „A mindennapi életünkben is fontos, hogy a gyerekeket a környezettudatos életmódra neveljük. Ennek egy gyakorlati megoldását láthatják itt a faapríték felhasználásával a kazánokban” – mondta a tanítónő. 

A MIHŐ évek óta igyekszik szinte minden korosztálynak betekintést nyújtani a miskolci távhőszolgáltatás működésébe és a megújuló energiaforrások használatába. A diákoknak az tetszett a legjobban, amikor kinyílt a kazán ajtaja és meglátták a lobogó tüzet

Forrás: minap.hu

Képek