2022. 04. 12., k – 09:11

A Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karának alap- és mesterszakos hallgatói tettek látogatást a MIHŐ biomassza-tüzelésű kazánházában hétfőn.

A kép eltávolítva.

Fotók: Parai Roland

– Bízunk abban, hogy leendő munkatársainkat üdvözölhetjük – köszöntötte Bernáthné Barczi Judit az egybegyűlt fiatalokat. A vállalat koordinációs és kommunikációs főmunkatársától megtudtuk: cégük már jelenleg is komoly szakemberhiánnyal küzd, példának okáért rövidesen nyugdíjba vonul üzemvezetőjük és főgépészük is.

MIHŐ Kft. 2010-ben még 100%-ban tisztán fosszilis energiahordozó (földgáz) alapon biztosította a hőigényt, mára már három különböző megújuló energiaforrást is hasznosít a távhőrendszerben. A tárgyalt projekt célja, hogy éves átlagban mintegy 5.000 tonna/év faapríték felhasználásával 1 millió m3/év földgázt váltsanak ki. A biomassza eltüzelése ugyanis nem jár szén-dioxid kibocsátásával: kizárólag az a gázmennyiség kerül a levegőbe, amit a növény az élete során megkötött.

A fiatalok Bánáti Károly biomasszakazán-kezelő kalauzolásában nyerhettek betekintést a távhőszolgáltatás rejtelmeibe

A járványhelyzetet megelőzően sem voltak ritkák az efféle üzemlátogatások. A felsőoktatási intézmény műszaki karaival, kiváltképp az Anyagtudományi Karral hagyományosan jó viszonyt ápol a MIHŐ, így aztán a növendékek szakmai gyakorlatainak helyszínéül szolgálnak telephelyei, de rendszerint szakdolgozati témákat is ajánlanak a szakemberek a diákoknak.

A Kenderföldi és a Dorottya utcai hőkörzetek megújuló energia alapú ellátása érdekében a Muhi utcai telephelyen kezdetben egy 3 MW névleges teljesítményű biomassza tüzelőanyaggal működő kazánházat létesítettek. A beruházás hatására a földgázfüggőség csökkent, átmeneti földgázhiány esetén pedig a szolgáltatott területen a leghidegebb időjárás esetén is biztosítható az alapszintű távhőszolgáltatás .

A biomasszakazán ezerkétszáz lakást, továbbá iskolát, óvodát és bölcsődét képes ellátni

– Szoros kapcsolatban vagyunk a MIHŐ-vel, pláne amióta megépült a biomasszakazán. Ehhez kapcsolódó diplomatervek is készültek már nálunk – fogalmazott a kar Energia- és Minőségügyi Intézetének egyetemi docense. Póliska Csaba úgy véli, nem csupán a most megjelent majdani anyagmérnökeik, hanem vegyészmérnökeik tudására is alapozhat a távhőszolgáltató a jövőben. Egyúttal kifejtette: rengeteget számít, hogy a kétévnyi kényszerkihagyást követően ismételten testközelbe tudnak kerülni egy ekkora méretekkel rendelkező szerkezettel, ily módon pedig a már elsajátított elméleti tudásanyagot gyakorlati szinten nyílik lehetőségük elmélyíteni tanítványainak. 

forrás: minap.hu