Az egészség világnapja

2021. 04. 07., sze – 15:37

Április 7-e az egészség világnapja. Ezen a napon alakult meg 1947-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világnapot 1950 óta ünneplik világszerte, mely felhívja a figyelmet az aktuális egészségügyi helyzetre, a nemzetközi egészségügyi munka irányításának és összehangolásának fontosságára, továbbá a környezet aktív védelmére.

2021. évben az egészség világnapján egy koronavírus világjárvány zajlik, mely arra figyelmeztet, hogy mindenért felelősséggel tartozunk, amit a környezetünkkel teszünk. Oly korban élünk, amikor a gyermekeinket nem csak játszani és szeretni tanítjuk, hanem meg kell tanítanunk maszkviselésre, távolságtartásra, digitális tanulásra is. Oly korban élünk, amikor a szüleinkkel csak skypon vagy telefonon tarthatunk kapcsolatot, hogy megvédjük őket a vírusfertőzéstől.

A koronavírus világjárvány felhívja a figyelmet arra, hogy egyéni, közösségi és nemzetközi szinten is aktív cselekvésre és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy egy élhetőbb, fenntarthatóbb világot adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak. Ezért összehangoltabbá kell tennünk az üzleti és a társadalmi érdekeket, erőteljesebben kell fókuszálnunk az edukációra, a társadalmi szemléletformálásra, így a környezettudatos gondolkodásmód erősítésére is.

Köszönettel tartozunk azoknak, akik közreműködnek az egészségünk megóvása érdekében, az orvos társadalomnak, akik erejüket és egészségüket nem kímélve nap, mint nap helyt állnak a kórházakban, az oltópontokon. Köszönet a szolgáltató szektornak, akik nem tehetik meg, hogy „otthon maradjanak”, és mindennek ellenére végzik a munkájukat.

Köszönet mindenkinek, aki vigyáz magára és a társadalom többi tagjára!