A MIHŐ Kft. a Miskolc Holding Zrt. vállalatcsoport egyik meghatározó tagjaként nyújt Miskolcon megújuló energiatermelésre alapozott, ügyfélközpontú távhő szolgáltatást.

Amíg 2010-ben 100%-ban tisztán fosszilis energiahordozó (földgáz) alapon került megtermelésre minden hőigény, mára már Miskolcon 10 egymástól független hőkörzetben, három különböző fajta primerenergia hordozón alapuló energiaellátás szolgáltatja a távhőenergiát a fogyasztók részére. 

Miskolc hasznosítja a

  •  2300 méter mélységből kitermelt geotermikus energiát,
  •  faapríték alapú biomasszából nyert energiát,
  •  földgázból kapcsolt energiatermelésből és kazánokból származó energiát.

 

Az önkormányzat tulajdonában lévő MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. és a PannErgy Nyrt. 2009. augusztusában azzal a céllal alapította meg a Miskolci Geotermia Zrt. projektcéget, hogy Magyarország egyik legnagyobb városának egy igen jelentős részét megújuló forrásból származó hőenergiával lássa el. Ezzel Miskolc fűtőművének földgázfelhasználása és károsanyag-kibocsátása tovább csökkenthető, ami tisztább és élhetőbb várost is eredményez.

A Miskolci Geotermikus Projekt eredményeként 2013. májusa óta Miskolc–Avas városrész távfűtésének és használati melegvíz-ellátásának meghatározó része geotermikus forrásból történik, nyáron 5–8 MWth, télen 30–35 MWth hőteljesítménnyel. 2014-től a miskolci belváros és a Miskolci Egyetem területén jelentkező fűtési- és használati melegvíz hőigényt is részlegesen geotermikus energiával látják el.

Ezzel elérhetővé vált az eredeti tervekben szereplő 780 ezer GJ éves primer hőleadás.

Okos megoldások

A termálkútból kinyert hőteljesítmény csővezetékeken és hőcserélőkön keresztül jut el a távhőfogyasztókhoz, majd a lehűlt folyadékot visszasajtolják. Alapkövetelmény volt, hogy szabályozni lehessen a rendszert a központi távfelügyeleti rendszeren keresztül.

Nagyfogyasztók geotermián

A város és a miskolci hőszolgáltató elsődleges célja, hogy nagyfogyasztókat is minél magasabb számban bekapcsoljon a zöldenergián alapuló távfűtési rendszerbe.

 Az oktatási intézményeken kívül ma már szálláshelyek, irodaházak és üzlethelyiségek is igénybe veszik a MIHŐ fejlesztésein keresztül elérhetővé vált szolgáltatást, a távfűtést.

A távfűtés mellett döntő intézmények az alábbiak:

Patak utca Rozmaring ház
Andor utcai th. "A" épület
Andor utcai th. "B" épület
Széchenyi negyed "B" épület
Széchenyi negyed "D" épület
Szentpáli th.
Görgey 4 th.
Jura lakópark "A" épület
Jura lakópark "B" épület
Avasi Gimnázium bővítés
Megyei Könyvtár
Miskolc Városi Sportcsarnok
Jégcsarnok
Művészetek Háza
OTP Régióközpont
Eü. Szakközépiskola bővítés
Búza tér Árucsarnok
Új Önkormányzati épület
Kemény Dénes uszoda
Széchenyi 61.
Tapolcai strand (Dombház)
Tapolcai strand (Főéplet)
Semmelweis Kórház
Szent Ferenc Kórház
Magyar Posta Zrt. Irodaépülete
Magyar Telekom Nyrt. Irodaház
Kaffka Általános Iskola
Földes Gimnázium
DVTK edzőközpont
Miskolc Városi Sportuszoda
DVTK stadion
Lévay Gimnázium
BOKIK

 

Partnerünk

pannergy.com

 

A Miskolci Geotermikus Projekt beruházással környezetbarát távhő hőszolgáltatáshoz jut Miskolc városa a fenntarthatóság jegyében.

A miskolci távfűtés nemzetgazdasági szinten közel 10%-át adja a Nemzeti Energiastratégiában rögzített geotermikus energiából származó mennyiségnek.