A MIHŐ Kft. a Miskolc Holding Zrt. vállalatcsoport egyik meghatározó tagjaként nyújt Miskolcon megújuló energiatermelésre alapozott, ügyfélközpontú távhő szolgáltatást.

Amíg 2010-ben 100%-ban tisztán fosszilis energiahordozó (földgáz) alapon került megtermelésre minden hőigény, mára már Miskolcon 10 egymástól független hőkörzetben, három különböző fajta primerenergia hordozón alapuló energiaellátás szolgáltatja a távhőenergiát a fogyasztók részére. 

Miskolc hasznosítja a

  •  2300 méter mélységből kitermelt geotermikus energiát,
  •  faapríték alapú biomasszából nyert energiát,
  •  földgázból kapcsolt energiatermelésből és kazánokból származó energiát.

 

Miskolcon a Kilián városrész és a Dorottya utcai hőkörzetek megújuló energia alapú ellátása érdekében a MIHŐ Kft. a WIS Befektetési és Kereskedelmi Zrt.-vel közösen 2009. december 7-én megalapította a Bioenergy-Miskolc Kft. projektcéget. A projektcég a Muhi utcában, közvetlenül a hőszolgáltató cég telephelye melletti területen építette fel biomassza fűtőművét, melyben egy 3 MW névleges teljesítményű biomassza tüzelőanyaggal működő kazán funkcionál, kiváltva a Gagarin és a Dorottya utcai gázkazánok termelését. A kazánház termelt hőenergiáját a MIHŐ Kft. Kenderföldi és Dorottya utcai hőközpontja továbbítja az ügyfelek felé.

A biomassza kazánház csak a fűtési szezonban üzemel. Automata teljesítmény és tüzelőanyag-szabályozás jellemzi. Felhasznált tüzelőanyag fajtája erdészeti alapanyag.

A beruházás hatására a város földgázfüggősége tovább csökkent, átmeneti földgázhiány esetén a szolgáltatott területen a leghidegebb időjárás esetén is biztosítható az alapszintű távhőszolgáltatás.

2017. március 6-tól a Bioenergy-Miskolc Kft. projektcég a Mihő Kft. 100%-os tulajdonába került.

A projekt céljai és eredményei:
  • Éves átlagban mintegy 4.500 t/év faapríték felhasználásával 1.355.800 m3/év földgáz kiváltása,
  • A hőtermelés több bázisra helyezése, kisebb kiszolgáltatottság,
  • A megújuló primer energiafelhasználás növelése ~35.000 GJ/év értékben,
  • Hozzájárulás az ÜHG kibocsátás csökkenéséhez.