2021. 04. 08., cs – 16:11

Sikeres villamosenergia-beszerzés a MIHŐ közreműködésével

 Miskolc Polgármestere, Veres Pál 2020-ban a MIHŐ Kft.-t bízta meg az önkormányzati tulajdonban és fenntartásban lévő gazdasági társaságok, intézmények, illetve a Miskolc Holding Zrt. és egyszemélyes tulajdonában lévő gazdasági társaságok energiagazdálkodásával kapcsolatos feladatok elvégzésével.

Az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok, valamint a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatainak dologi költségei között viszonylag nagy hányaddal szerepel a felhasznált energiára fordított költség. Az energiaköltséget alapvetően két módon lehet csökkenteni. Az egyik lehetőség az energia beszerzési költségek-, a másik az energiafogyasztás csökkentése.

A MIHŐ Kft. közbeszerzési eljárás keretében elvégezte a közös villamos energia beszerzését oly módon, hogy a Társaságok a lehető legkedvezőbb villamos energia árban részesüljenek. A közbeszerzési eljárásban 2021. évre vonatkozóan, négy önkormányzati intézmény, hét önkormányzati gazdasági társaság, valamint nyolc Holding tagvállalat és maga a Miskolc Holding Zrt. vett részt, összesen 639 felhasználási hellyel és 34 611 000 kWh várható villamos energia igénnyel.

A közbeszerzési eljárásban négy villamosenergia-kereskedő tett érvényes ajánlatot, melyek közül elektronikus árlicit alkalmazásával került kiválasztásra a nyertes kereskedő, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

A teljes beszerzési portfólió tekintetében a 2020. évi villamos energia árhoz képest, a 2021. évi beszerzésben elért nyertes ajánlattal várhatóan több mint 4 %-os költség csökkenés várható, amely éves szinten több mint 33 millió Ft megtakarítást jelenthet.