„Új fogyasztók csatlakozása a miskolci távhőrendszerre, a belvárosi körzetről távvezetéki csatlakozással ellátva”

Sajtóközlemény

„ÚJ FOGYASZTÓK CSATLAKOZÁSA A MISKOLCI TÁVHŐRENDSZERRE, A BELVÁROSI KÖRZETRŐL TÁVVEZETÉKI CSATLAKOZÁSSAL ELLÁTVA” KEOP-5.4.0/12-2013-0020

A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Új fogyasztók csatlakozása a miskolci távhőrendszerre, a belvárosi körzetről távvezetéki csatlakozással ellátva” című, KEOP-5.4.0/12-2013-0020 azonosító számú projektjében a miskolci posta központ létesítményeinek távhőre csatlakoztatását valósítja meg.

A Miskolc Holding Zrt. tagvállalata a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. 2013. szeptemberében sikeresen pályázott az „Új fogyasztók csatlakozása a miskolci távhőrendszerre, a belvárosi körzetről távvezetéki csatlakozással ellátva” című projektre. A program részeként a belvárosi hőkörzet szomszédságában elhelyezkedő posta központ létesítményeinek (Magyar Telekom Nyrt., Magyar Posta Zrt., Centrum Irodaházak Kft.) távhőrendszerre csatlakoztatása valósul meg. A kivitelezés 2014. július utolsó hetében kezdődik.
 
A projekt során kiépül a távhőellátásához szükséges korszerű, közvetlenül földbe fektethető, előreszigetelt technológiájú távfűtési gerincvezeték a Szentpáli utca - Kazinczy utca között, a három új fogyasztó részére szükséges bekötő vezeték, valamint egy-egy felhasználói hőközpont.
 
A projekt célja a miskolci posta központ létesítményeinek távhőre csatlakoztatása, a nemzetgazdasági szintű tüzelőhő felhasználása és üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése, a miskolci távhőrendszer kihasználásának fokozása, ezáltal a hatásfok javítása.
 
A beruházás közvetett eredménye 1 290 GJ/év-vel csökkenő tüzelőhőfelhasználás következtében a környezetterhelés mérséklődése, a városi lakosság életminőségének javulása.
 
A projekt eredményeként nemzetgazdasági szinten 1 290 GJ/év primer energiahordozó takarítható meg, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig évente 154,6 t-val csökken.
 
A projekt 50 %-os támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A beruházás összköltsége 139.248.842,- Ft., melyből az Európai Unió és a Magyar Állam által megítélt vissza nem térítendő támogatás összege 69.924.421,- Ft. Az önerőt a MIHŐ Kft. biztosítja.

Kapcsolódó Dokumentum